Wednesday, January 26, 2011

Pahitttt..bluwek!tp sedap.slrppp!!!

As salam semuanya...
baru ada masa nk update blog kn.
dr siang td asyik blogwalking jep.
sepatah haram pon hurup x tertaip
di jubin pink kaler neh.

actually de hol da sepet rasa borink sgt.
akak meja sebelah kt opis pegi outstation.
Al-maklum..da nk jadi Lady Bos kn.
hehhehe.
okey..rini sepet nk kongsi cter mengenai
sayur yang pahit.tp sedapppppppppppp.



yep.im talking bout P to the E to the R to the I to the A.
: : P E R I A : :
(Aiseymennnn.ley wat lagu pompom gurl nie.)

nama saintifik peria adalah  Momordica Charantia.
dulu sepet mmg xmkn sayur pait yg amat nie.
tp selepas jd babysitter kpd kakak.(kakak nie semua sayur dya bedal)
dya suka masak peria tp,goreng dgn telur.
mula2 memang xnk mkn.tp tgk akak berselera yg amat
try la kan.paittttttttttttt wo.tp kalau dh seminggu
3 kali wat sayur nie.i have no choice! telan jelah.
n now sepet dh mula ber besfren dgn PERIA.

Peria nie memamg banyak sgt khasiat nya.
dr zaman purba ia digunakn utk
mengubati penyakit KENCING MANIS.
kerana ia boleh mengurang paras gula dalam darah dan air kencing.
kaedah yg mudah adalah dengan meminum jus
yang di ambil daripada empat atau lima biji peria pada setiap pagi.
Bijinya yang dihancurkan boleh dicampurkan ke dalam makanan.
Sekiranya tidak mahu meminum jusnya,
penghidap diabetes juga boleh meminum air
rebusan beberapa potong peria ataupun
menggunakannya dalam bentuk serbuk.

PERIA mengandungi 92.4 peratus lembab dlm 100g peria.
1.6 peratus protien,0.2 peratus lemak, 0.8 peratus mineral,
0.8 peratus fiber, dan 4.2 peratus karbohidrat.



Nota: esok InsyaAllah kalu dpt upload..sepet kongsi video perangai kejam seorg ibu.

With ♥~DS
 

1 comment:

  1. Fiq mmg tak suka dengan peria..
    kecuali kalau digoreng bersama telur..
    itu daapt kurangkan pahitnya..
    sedap jugak lah.. :)

    ReplyDelete